20 Ekim 2015 Salı

Şark Köşesinde Nostalji

Şark Odalarında Nostalji
Şark Odalarında Nostalji

Elbette maddesel her şey dünyada varlığını ilelebed  sürdürmeyecektir. Değişen her şey gibi dekorlar, malzemeler, yaşam biçimleri de bu değişimden nasibini alacaktır. Ve belki de yeninin üretiminin kıtlığında moda diye piyasaya sürülecektir eskiler. Bu eskimeyen eskiler kategorisinin değişmezlerindendir şark odaları.Dekorasyonda nostalji severlerin tercihlerinden biridir şark odaları, yada büyük bir odanın bir bölümünü şenlendirecekleri şark köşeleri. Evet  tabir – i caiz ise şenlendirir mekanları şark köşeleri, sadeliğiyle bir şenlik verir hem de. Ağır mobilyalardan, layettain kanepelerden sıkılmış olanların öncelikli tercihidir. Elbette geçmişe özlem duyanların, baba- ana yadigârlarını değerlendirmek isteyenlerin, sohbet meclisinde muhabbete doymak bilmeyenlerin, rahatına düşkünlerin, demsâz olanların vakti nasıl geçirdiklerini bilmedikleri, maziye dair özlemlerinin bir nebze de olsa dindiği mekanlardır, şark odaları.
Bakır siniler, sedirler, sedef işlemeli ahşap sandıklar, bakır ibrikler, kilimler, dantel perdeler olmazsa olmazıdır şark odalarının. Bakır işlemelerde, halı yastıklarda, dokunmuş kilimlerde zanaatkarlarının ayları gizlidir, aylarca akıttıkları alın teri, göz yaşı, göz nuru saklıdır. Şark köşelerinin bu sadeliğine rağmen hissettirdiği huzurun müsebbibidir belki de bu yaşanmışlıklar. Bu sebepten dedik ya, dekorasyonun eskimeyen, kadim üslubudur şarka dair eşyalarla bezenmiş mekanlar.
Anadolu’da köy odalarında hala kullanılan bir döşeme üslubu, Güney Doğu Anadolu’da ise sıra gecesi meclislerinde tercih edilirken, son zamanların türkü barlarında, nargile cafelerinde, çay evlerinde de görülebilen bir dekorasyon türü olarak şimdiki zamanda yer buldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder