20 Kasım 2015 Cuma

Geleneksel Osmanlı Ev Dekorasyonu Mobilyaları

Osmanlı’nın beş yüz yılı aşkın kadim geleneği, ev dekorasyonuna da ihtişamlı, gösterişli, kullanışlı ve şık bir şekilde yansımıştır. Bu ihtişamlı, geleneksel ve gösterişli ev dekorasyon biçimini evine yansıtmak isteyenler için günümüzde Osmanlı stili mobilya tasarımı yapan markaları tercih etmek oldukça işlevseldir.

Osmanlı stili mobilya tasarımı yapanlar, ev, ofis ya da çeşitli çalışma alanları için mobilyalar dizayn etmektedir. Ev dekorasyonu için, Osmanlı stilini taşıyan avangarde ya da country tarzda kapılar, yataklar, gardroplar, dresuarlar, L, U biçimli şark köşeleri, taht biçimli koltuklar ya da divanlar, şark divanları, orta sehpalar, zigonlar, potmantolar, konsollar, tv üniteleri, vitrinler, farklı kullanım amaçlarına göre dizayn edilmiş çekmece ve dolaplar, mutfak dolapları, oturma ve misafir odası takımları, yemek masaları, sandalyeler, çalışma masaları, kitaplıklar, banyo dolapları üretmektedirler. Ev dekorasyonunu yaptıracak olan kişinin tercih ve zevkine; odanın biçim ve büyüklüğüne göre, bu Osmanlı izleri taşıyan mobilyalar geleneksel ahşap el işçiliği oymalı, sedef kakmalı, varak süslemeli, cam üflemeli, çinili ya da pirinç öğeler taşıyan niteliklerde de tasarlanabilmektedir.


Osmanlı stili mobilyaları tamamlamak amacıyla yine Türk ve Osmanlı motifleri ile bezeli ya da el işi perdeler, masa, konsol, dresuar, komodin, sehpa örtüleri ve farklı boyut ve biçimlerde minder ve yastıklar kullanılmalıdır.

Osmanlı oturma ve misafir odası dekorasyonunun mihenk taşı olan şark köşelerini esas tamamlayıcı unsur, perde, minder ve çeşitli örtülerin yanında halı ve kilimlerdir. Geleneksel Osmanlı ve Türk motifleri ile bezeli el yapımı ya da makine işi halı ve kilimler çeşitli boyutlarda, odanın dekorasyonunda kullanılmalıdır. Göbek motifli bu geleneksel halı ve kilimler, dekorasyonu yapılacak olan odada istenirse duvardan duvara istenirse de yalnızca ortaya ya da odanın kenarlarına serilerek sergilenebilir. Ayrıca yine kişinin zevkine göre dekore edilecek olan odadaki kiriş ya da kolonlarına ya da duvarına bu geleneksel motifler ile bezenmiş olan halı ya da kilimler asılabilir. Zira duvar halıları da odaya otantik, sıcak ve şık bir hava katmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder